Kalender 2022

Kalender 2022

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Köp kalendern nu!

Familjens kom ihåg-kalender 2022

Familjens kom ihåg-kalender 2022

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Köp din familjekalender nu!

Det finns inga vildkatter!

Det finns inga vildkatter

Köp vår bok till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Köp vår bok nu!

Bli medlem

Genom att bli medlem i Katthemmet i Vaxholm visar du att du stöder vår kamp för de hemlösa katterna.

Bli medlem nu

Bli volontär

Våra katter behöver omsorg och omvårdnad alla veckans dagar. Kanske du kan och vill finnas till för dem någon dag på något sätt?

Vad innebär det?

Nyhetsbrev

Vill du få information om vad som händer på katthemmet? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Prenumerera här

Utdrag ur vår fantastiska bok

”Det finns inga vildkatter”

Boken

Det finns faktiskt inga vildkatter i Sverige. Alla förvildade katter är tamkatter som ursprungligen kommer från en människa som släppt ut sin okastrerade hon- eller hankatt som sedan förökat sig.

Vildkatten (Felis silvestris) är en art i familjen kattdjur som förekommer i delar av Europa, västra Asien och Afrika och är inte samma art som tamkatten (Felis catus) inte ens om tamkatten är förvildad!

Benämningen ”vildkatt” är en bidragande orsak till kattens låga status i samhället. De katter vi har i Sverige är domesticerade, det vill säga, alla är tamkatter även om de i vissa fall är förvildade. Det enda som skiljer dem åt är att vissa har hem medan andra lever hemlösa. De hemlösa har blivit övergivna, är bortsprungna eller födda ute av en okastrerad honkatt. De hemlösa honkatterna har inget val, de föder sina ungar ute. Hittar de skydd, föda och lyckas överleva så förökar de sig ytterligare och stora kattkolonier av hemlösa katter bildas med tiden. Om de växer upp utan mänsklig närhet blir de förvildade De är förvildade tamkatter.

Även en helt social tamkatt som förlorar sitt hem kommer utan värme, mat, mänsklig kontakt och närhet att förvildas med tiden om den går hemlös länge.

En katt som lever i trygghet hos människan kan få en livslängd på cirka 15–20 år medan en hemlös katt som får klara sig ute på egen hand oftast bara överlever i några år. Våra katter klarar sig inte utan människors hjälp oavsett om de är tamkatter eller förvildade tamkatt.

Kram Gösta  :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>