Det finns inga vildkatter!

Det finns inga vildkatter

Köp vår bok till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Köp vår bok nu!

Bli medlem

Genom att bli medlem i Katthemmet i Vaxholm visar du att du stöder vår kamp för de hemlösa katterna.

Bli medlem nu

Bli volontär

Våra katter behöver omsorg och omvårdnad alla veckans dagar. Kanske du kan och vill finnas till för dem någon dag på något sätt?

Vad innebär det?

Nyhetsbrev

Vill du få information om vad som händer på katthemmet? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Prenumerera här

För er som har ROBOTGRÄSKLIPPARE!

Snälla använd inte er robotgräsklippare när det skymmer, på morgonen, kvällen och nattetid. Det är då igelkottarna är aktiva och letar efter mat. De springer inte iväg när gräsklipparen kommer, de bara rullar ihop sig och blir överkörda av dessa klippare. Veterinärerna rapporterade förra året om att många igelkottar kommit in med stora svåra skador. Igelkottarna gör god nytta i våra trädgårdar och äter bland annat sniglar.

SNÄLLA! Stäng av robotgräsklipparen till kvällen.

klippare igelkott

Från: SVT Nyheter
Föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt har märkt en dramatisk ökning av antalet igelkottar som dödas eller skadas av självgående robotgräsklippare. Ofta är igelkottarna så allvarligt skadade att de dör eller måste avlivas. Igelkotten är ett uppskattat djur i många villaträdgårdar och har inte så många naturliga fiender på våra breddgrader. Nu varnar djurvänner för att mängden igelkottar som skadats eller dödats av robotgräsklippare ökar dramatiskt!
– Om mamman blir dödad klarar sig inte ungarna heller, säger Bo Olsson, ordförande för Katastrofhjälp Fåglar och Vilt i sydöstra Skåne.Han säger att ingen av de skadade igelkottar som lämnats in till föreningen har kunnat räddas.
– Vi har fått igelkottar som fått delar av huvudet avklippta och med skärskador längs sidan. Det blir otäcka skador och det enda man kan göra är att avliva igelkotten för att förkorta lidandet. Om en robotgräsklippare används nattetid när igelkottarna är aktiva flyr de inte bort från den utan reagerar på faran med att rulla ihop sig. Följden blir att robotgräsklipparens knivar skadar igelkotten svårt med öppna skärsår och då oftast i huvudet.
– Om ökningen av skador fortsätter i samma takt som i år kommer antalet igelkottar helt klart att påverkas negativt. Om den drabbade igelkotten är en hona med ungar drabbas även ungarna som inte klarar sig utan henne någon längre tid. Hur länge beror på hur gamla de är, men till slut dör även de.

Ha den avstängd under natten!
Bo Olsson förespråkar att robotgräsklippare endast bör användas dagtid.
– Igelkotten är ett nattaktivt djur och undviker man att klippa på natten är mycket vunnet.

igelkott

Dessutom blir många igelkottar påkörda i trafiken, kör försiktigt.
Inte ofta man får se en levande igelkott idag
Vi får vara rädda om de få som finns 💖

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>