Det finns inga vildkatter!

Det finns inga vildkatter

Köp vår bok till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Köp vår bok nu!

Bli medlem

Genom att bli medlem i Katthemmet i Vaxholm visar du att du stöder vår kamp för de hemlösa katterna.

Bli medlem nu

Bli volontär

Våra katter behöver omsorg och omvårdnad alla veckans dagar. Kanske du kan och vill finnas till för dem någon dag på något sätt?

Vad innebär det?

Nyhetsbrev

Vill du få information om vad som händer på katthemmet? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Prenumerera här

Att adoptera en katt

Många av våra katter har en sorglig historia i bagaget. Därför är det extra viktigt att hitta kärleksfulla och trygga hem som passar just dem. Vårt mål är alltid att de ska få stanna i sitt nya hem för resten av sitt liv.

OBS!
Under läget som råder med Corona-pandemin så är vi kraftigt underbemannade på katthemmet samtidigt som förfrågan om katter har ökat lavinartat. Det har lett till att vi tyvärr inte hinner hantera alla intresseanmälningar som kommer in då vår tid i första hand måste gå till att ta hand om katterna. Vi gör så gott vi kan men vi kommer inte att ha möjlighet att återkoppla till alla och vi ber om ursäkt för det.

Gällande kattungar
Vi har för närvarande inga kattungar. Katthemmet i Vaxholm är ett katthem som i första hand är inriktade på att ta hand om vuxna och lite äldre katter och av den anledningen har vi sällan kattungar. Vi rekommenderar att ni, om ni vill ha en kattunge, istället kontaktar Norrtälje katthem, Stockholms katthem, Kattstallet eller Södertälje katthem.

Gällande intresseanmälningar på någon av våra katter med utegångskrav
När det gäller katter med utegångskrav så måste vi be er återkomma till hösten. Då vi arbetar med skygga och förvildade katter som kräver lång innevistelse innan de släpps ut så kan vi inte placera dem i provboende nu när sommaren snart är här. Vi inser det omöjliga att hålla en katt inne när det blir sommar och varmt.
Undantag kan göras för helt tama omplaceringskatter som kräver kortare period inomhus. Om vi har en lämplig omplaceringskatt tillgänglig så kontaktar vi er.

Vi hoppas på er förståelse och att vi snart kan återuppta normal verksamhet igen.

För att hitta det bästa hemmet låter vi alltid våra vuxna katter provbo i den nya familjen för att se till att både katten och familjen trivs med varandra. I många fall har våra katter speciella behov och därför ställer vi många frågor vid första kontakten.

När en vuxen katt kommer till oss genomgår den snarast möjligt en veterinärundersökning i samband med kastrering, vaccinering och ID-märkning.  Katter som är över åtta år får med sig ett besiktningsintyg från veterinären. (Besiktningsintyg behövs när man ska försäkra en katt som är äldre än åtta år.)

Kattungar har vid adoption fått minst en vaccination mot kattpest och kattsnuva samt är chipmärkta. Om man adopterar kattungar från oss, förbinder man sig att kastrera och öronmärka dem innan de blir könsmogna.. Kattungar placeras aldrig som ensamkatter utan endast två och två eller till en passande kompis.

Vi åker alltid själva ut med katten till sitt provboende/nya hem.

Är du intresserad av att adoptera en katt?

Under Våra katter kan du se vilka katter som finns hos oss. En del av dem bor i jourhem där du kan träffa dem. Kontakta oss för mer upplysningar.

Om du hittar en katt som du är intresserad av – klicka på intresseanmälan i den aktuella presentationen och fyll i formuläret eller mejla oss på kontakt@katthem.nu så kontaktar vi dig.

Vuxna katter och kattungar

Vissa av våra vuxna katter behöver få bo som ensamkatter men de flesta vill flytta tillsammans med en kompis eller till en familj där det redan finns en eller flera katter.

Kattungar flyttar alltid två och två, tillsammans med en vuxen katt eller till ett hem där det redan finns minst en katt i passande ålder.

Detta pga av att en människa aldrig kan ersätta en kattkompis i en kattunges liv. En kattunge behöver ett syskon eller en passande lek kamrat för att ha ett stimulerande liv och för att bli en harmonisk katt!

Omvårdnadskatter

Omvårdnadskatter är de katter som är i behov av extra omsorg. Ofta är de lite slitna och till åren komna. De behöver ett hem som kan ge dem några sista fina år i en lugn och kärleksfull hemmamiljö.

En del av dessa katter bör ha utgångsmöjlighet medan andra fått ”nog” av utelivet och finner sig väl tillrätta som innekatter.

Du betalar ingen adoptionskostnad för en omvårdnadskatt men det skrivs ett omvårdnadskontrakt så att du blir ägare till katten med allt vad det innebär. I de fall katten har en åkomma som ger eventuella veterinär-/medicinkostnader står vi för den kostnad som gäller denna specifika åkomma. Om katten är över åtta år, medföljer det besiktningsintyg som behövs för att du ska kunna försäkra katten.

Adoptionskostnad

  • Kattungar 2 000 kronor
  • Vuxna katter 2 000 kronor

Försäkring

Våra katter på katthemmet är försäkrade och vi rekommenderar starkt att du tar över försäkringen och veterinärvårdsförsäkrar din katt.

Att tänka på innan katten kommer

Vi tar med oss den mat som katten är van att äta. När din nya familjemedlem kommer kan du även tänka på att ha dessa saker hemma:

  • Matskål
  • Vattenskål
  • Leksaker
  • Klösbräda/klöspelare
  • Kattsand
  • Kattlåda + spade
  • En lugn vrå för katten att vila i

Utekatt

Du kanske har valt att ha en utekatt. Den ska inte släppas ut under den första månaden. När katten börjar gå ut ska det vara under uppsikt till en början. Den ska veta att hemma är hos hos dig. Tänk också på att en utekatt utsätts för större risker än en innekatt – trafikerade vägar/gator, andra katter, okopplade hundar med mera.