Kalender 2021

Kalender 2021

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Köp kalendern nu!

Familjens kom ihåg-kalender 2021

Familjens kom ihåg-kalender 2021

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Köp din familjekalender nu!

Det finns inga vildkatter!

Det finns inga vildkatter

Köp vår bok till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Köp vår bok nu!

Bli medlem

Genom att bli medlem i Katthemmet i Vaxholm visar du att du stöder vår kamp för de hemlösa katterna.

Bli medlem nu

Bli volontär

Våra katter behöver omsorg och omvårdnad alla veckans dagar. Kanske du kan och vill finnas till för dem någon dag på något sätt?

Vad innebär det?

Nyhetsbrev

Vill du få information om vad som händer på katthemmet? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Prenumerera här

Katthemsbloggen

Söndag

2021-03-07 / Katthemsbloggen /

Söndag kommer efter lördag och före måndag. I den svenska almanackan är söndag numera veckans sjunde och sista dag, sedan detta blev internationell standard 1972, men i både traditionell judisk och kristen tideräkning är den däremot veckans första dag.

Traditionellt har butiker varit stängda på söndagar i kristna länder, enligt principen om vilodagen. På 1970-talet släpptes öppettiderna fria i Sverige, efter att ha varit styrda av lagar. Matbutiker började vara öppna på söndagar, och efterhand fler butiker. I många länder till exempel Tyskland är det fortfarande lag på att butiker ska vara stängda på söndagar, något som är kopplat till arbetstidsregler.

Söndag är en veckodag som i Norden är uppkallad efter den fornnordiska solgudinnan Sol, som även kallades Sunna eller Sunne. På fornnordiska hette dagen sunnudagr (Sols dag). Liksom för de flesta andra veckodagar anses man i Norden ”översatt” romerska veckodagsnamn genom att ge dem namn efter nordiska gudar som liknade de gudar som fanns i de romerska veckodagsnamnen, i detta fall från latinets ”Dies solis”, ”solens dag”.

En solgud eller solgudinna är en gud som representerar solen eller som är identisk med den. I många kulturer har solen en central roll som källan till ljus, liv, sanning och rättfärdighet. Solen är segrare över natten och döden. Efter sin nattliga färd genom underjorden stiger den varje morgon upp ur mörkret. Den blir en symbol för segern i kampen mellan ljus och mörker, gott och ont, ordning och kaos. Solen ger energi för växterna att växa, vilket kunde uppfattas som magiskt. Guld kan symbolisera solguden och har speciell betydelse i kulten, exempelvis hos inkafolket.

Solens färd över himlen beskrivs ofta som en solbåt eller en solvagn. I många språk är solen maskulinum och månen femininum, i enstaka språk, som i de nordiska, är det tvärtom. Detta påverkar ofta mytologin. Sol är den asynja i nordisk mytologi som för solens vagn över himlen. Sol är dotter till Mundilfare och Natt. Liksom sin bror Måne är hon skön och vacker. Hon var gift med Glen ”öppning i molnen”, och de fick en dotter tillsammans som efter ragnarök tog över sin moders uppgift.

sol

Gudarna lät Sol köra solens vagn, kallad Alfrödull, som de skapat för att lysa upp världarna, med hästarna Arvaker och Allsvinn. Hon driver på sina hästar för att hålla undan för vargen Skoll, som jagar henne, och Hate som förföljer Måne. Sol räknas enligt Snorre Sturlasson till asynjorna.

 

 

Kommentera

I dag är det lördag och då

2021-03-06 / Katthemsbloggen /

Lollo

får vi alltid nått extra gott!

Lollo 2

Tror faktiskt det e lite nötfärs på g! Det luktar så! Mums! Åh… kanske kokt fisk oxå! 👍

/Lollo

Kommentera

Väntar på

2021-03-05 / Katthemsbloggen /

Velma 2

Att de ska öppna rastgårdarna…

Velma

Äsch… Det var för kyligt ännu.. Jag väntar lite med att gå ut!

/Velma

Kommentera

Vänner

2021-03-04 / Katthemsbloggen /

Leif Henke Vänner

Henke är en bra och trygg vän att ligga nära och mysa med…

Tycker Leif 💗 💗 💗 💗 💗 💗 💗 💗 💗 💗 💗 💗 💗

 

Kommentera

Konsten att fota

2021-03-03 / Katthemsbloggen /

en ej så samarbetetsvillig katt… 😎

Ludde 1 ludde 2   Ludde 5 Ludde 8 LuddeLudde 3

Kommentera

Vår fina Marskatt!

2021-03-01 / Katthemsbloggen /

Kristoffer Adel
Kristoffer hade gått hemlös på Munsö i flera år. Han gick in i källaren och åt hos en familj men var skygg och de kunde inte komma honom nära. Adelsö katthjälp blev kontaktade för att fånga in och kolla IDmärkning. Kristoffer var en äldre, sliten herre, att han skulle fortsätta leva sitt liv ute var inte ett alternativ, han hade kämpat klart! När han kom in till dem var han både omärkt och okastrerad. Kristoffer var förvildad efter sina år som hemlös, han var mycket skygg och stressad. Men med tiden visade han sig vara en förvildad tamkatt som har längtat länge efter att få kärlek och omsorg igen. Kristoffer hade några onda trasiga tänder som behövde åtgärdas. Adelsö Katthjälp kastrerade honom och vi opererade bort hans trasiga tänder när han kom in till oss.

💕Kristoffer fick flytta till en härlig familj och blev snabbt adopterad. Han älskar sin familj och visar det tydligt, han följer dem var de än går. Kärleken är ömsesidig, de älskar honom och det finns alltid ett knä ledigt för Kristoffer. 💕

Äntligen har han fått allt han drömde om – Kristoffer är hemma! 💗

Kommentera

Helmer rapporterar!

2021-02-28 / Katthemsbloggen /

Hej hej hallå!

Länge sen jag hörde av mig och självklart undrar ni hur jag har det! Alltså, jag älskar ju pussar på huvudet, men jourmatte välte omkull mig och började gosa mage! Åh!! Jag blev så till mig så jag var tvungen att hålla fast hennes hand…

Helmer 2

Så det går liksom ingen nöd på mig! Still going strong, leker med Majan och gosar med tvåbeningarna! Och jag sover mer än gärna både middag och natt i deras säng!

Puss på er! Från Helmer 😻

1 Kommentar

Lördag

2021-02-27 / Katthemsbloggen /

Lördag är en veckodag som i Norden fått sitt namn efter den fornsvenska traditionen att bada; löga sig (från urgermanskans laugō – ’vatten, vattenfall’) på denna dag, lögardagen. Att bada på lördagskvällen var även vanligt i andra länder i början av 1900-talet, men avtog i mitten av 1900-talet när det blev standard att badkar fylldes med vatten från en kran och likaså duschhandtag i duschen. Lördag kommer efter fredag och före söndag. Lördagen är sedan 1973 veckans sjätte dag.

I Sverige är lördagen godisdag för många barn.
Lördagar är generellt sett ledig dag i skolor och de flesta arbetsplatser i Sverige och i de flesta andra länder. Detta infördes mestadels på 1960-talet i Sverige. Innan dess var lördagen vanligen (förkortad) arbetsdag, undantaget helgdagsafton.
Under 1950-talet blev lördagsgodis ett begrepp i Sverige, i syfte att begränsa barns intag av godis till just lördagar.
1982 beslutade regeringen att Systembolaget skulle hålla stängt på lördagar. Först år 2000 blev det lördagsöppet igen.

Jerry o Terry godisburk 1

Vi tycker att Lördags godis är en viktig sak att komma ihåg! 😺

Kommentera

Bli rumssponsor!

2021-02-26 / Katthemsbloggen /

Att driva ett katthem kostar mycket pengar och en av de största utgifterna är lokalhyran. Hjälp oss att hjälpa!💗
Genom att bli rumssponsor så hjälper du, eller ditt företag, till med att bekosta tak över huvudet för våra hemlösa katter.💗

Slite
Slite Springtime

Och du… Om ditt företag sponsrar ett rum så är det avdragsgillt eftersom företaget får namnet annonserat på katthemmet och på vår hemsida! 👍
En tavla med ditt, eller företagets, namn kommer att sitta på boxen.!👍
Du kan köpa ditt sponsorskap direkt i vår webb-butik! 👍
https://butik.katthem.nu/rums-sponsor

rumssponsor

Kommentera

HALLI HALLÅ KATTHEMSKOMPISAR!

2021-02-25 / Katthemsbloggen /

Bastian
Låt mig berätta om min dag. Jag startade dagen med en bra frukost vilket följdes av ett springande hit och dit, framåt och tillbaka och upp och ned.
När springande var klart bestämde jag mig för att bädda om lite i bäddarna för tvåbeningarna har ju INGEN koll. Sen blev jag tvungen att äta lite igen. 😼
Frampå tidiga eftermiddagen så lekte jag först med Peter Puff, som också bor här på katthemmet, och så en av tvåbeningarna. Vi körde snabbt slut på den tvåbeningen. 😎
Jag valde då att försöka ta mig in i ett av skåpen medan en tvåbening höll på med att lasta in ren tvätt. Hon såg mig inte så hon höll nästan på att klämma mig i dörren men man är ju hal som en bara en ungkatt kan vara, så jag gled lätt undan och klarade mig.
Tvåbeningen blev lite uppjagad och orolig men jag försäkrade henne att det var ingen fara, allt var lugnt med mig, vilket jag visade genom att försöka ta mig in i tvättstugan när hon försökte komma ut med famnen full av tvätt. Det var väldigt nära att hon snubblade! 🙀
Sen blev jag trött. Väldigt trött. Jag fick dra mig undan för att vila lite och då kom tvåbeningen som höll på med tvätten och klappade mig och gosade så härligt. Det var mysigt 😻
Nu är jag alert igen och redo för ALLT! 👍
Hej då hej från Bastian 😽

Kommentera